06 27 35 47 86 info@praktijksoham.nl

Hoe werkt neurofeedback?

Hersenactiviteit meten

Gedurende de training lig je in een comfortabele stoel en wordt de hersenactiviteit via de hoofdhuid gemeten met sensoren. De hersengolffrequenties is gedurende de training in beeld. De verhouding tussen onder- en over activiteit en de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft is zichtbaar. Wanneer een verandering plaatsvindt volgt er feedback door middel van een onderbreking in de film of muziek die je op dat moment beluistert.

Patronen ontdekken

Het centraal zenuwstelsel krijgt via je zintuigen informatie; er wordt een spiegel voorgehouden over wat het doet. De getimede feedback geeft het brein precies de informatie die het nodig heeft om zich te kunnen heroriënteren. ‘Dit is wat je doet’, ‘wil je dit?’ Het brein wordt op scherp gezet. Je brein wordt met dit interactieve proces bewust gemaakt van ineffectieve patronen.

Controle

Zo leert je brein te beslissen of je op dat moment inderdaad wil veranderen in hersenactiviteit of niet. Je baseert je keuze op realistische perceptie in plaats van aangeleerde patronen. Het centraal zenuwstelsel kan controle uitoefenen over eigen processen. Door de training reguleert en reorganiseert het brein zichzelf naar een gecontroleerd optimaal functionerend centraal zenuwstelstel.

Bedenk eens dat je in de auto zit en je wilt links invoegen, het moment van invoegen ga je met je banden over de witte markering. Hierdoor ontstaat geluid. Je schrikt niet want je wist dat je deze stap ging zetten. Bedenk nu eens dat je in gedachte in de auto zit en je wijkt zonder dat te beseffen naar links. Je hoort de banden over de witte markering gaan. Het geluid laat je schrikken. Dat is feedback dat je brein op scherp zet.